
Clark County Public Works 
 

Bid Inquiry Log 
 

Last Update: April 8, 2016 
 

The last Bid Inquiry Log update will be 5 PM, the day before the bid opening and will 
display all questions and answers to the questions since that have accumulated by that 
time.  The questions and answers posted on the Bid Inquiry Log at that time will be 
considered part of the contract and ranked as an Addendum with respect to order of 
precedence under Section 1-04.2 of the Standard Specification. Questions too late to be 
answered as of that update will remain unanswered and will not be included in the Log. 
 

Project CRP #: 380622 
Title: Cedar Creek Bridge Replacement 
Engineer In Charge: Bart Arthur 
  
  
  
Date: 
 

3/23/16 

Question #1: Page 247 of the specs show the mulch for bid item #56 at two 
different rates of application. One calls for two applications of 
2000 lbs per acre then in the next sentence it calls for 3500 lbs 
per acre total. 
Can you please clarify this? 
 

Reference: 
 

See question 

Answer: Addendum 1 will change the lbs per acre to 4000. 
  
  
Date: 
 

3/23/16 

Question #2: There are three as-builts which show the existing bridge. The 
quality of these prints are not the best on BXWA and the 
dimensions of the existing bridge along with the quantities are 
not readable. Is there a way that you could provide clearer 
drawings, even if that means hand writing the dimensions of 
what is legible on your set of prints? 
 

Reference: 
 

Unanswered 

Answer: Digital pictures of the existing plans will be posted to builders 
exchange.  

  
  
Date: 3/29/16 



 
Question #3: Please provide any flow data, water elevation, and water 

depths for Cedar Creek during the stream diversion timeframe. 
The Specifications say to prepare for a flow of 150 CFS, but 
what elevation does this correspond to? This information is 
necessary in order to figure out the height of the diversion 
structure. Thanks. 
 

Reference: Unanswered 
 

Answer: Addendum #1 modified this specification. Two links are provided 
to data sources for flow data for your use. 
 
https://fortress.wa.gov/ecy/eap/flows/station.asp?sta=27E100 
 
http://wa.water.usgs.gov/data/realtime/adr/interactive/index2.html
 
Clark County makes no assertions about the interpretation of this 
data. 

  
  
Date: 
 

4/5/16 

Question #4: On plan sheet S9 there is a note that states the pipe piles to be 
driven to a nominal capacity of 900 kips, based on PDA 
testing. Is the 900 kips the ultimate bearing or is this the 
factored capacity based on PDA testing? For example, if the 
900 kips is factored based on PDA testing, then the ultimate 
bearing would really be 1170 kips. Also, there is not a bid item 
for PDA Testing nor is it stated in the specials...is PDA 
Testing required? 
 

Reference: 
 

Plan Sheet S9 and SP Section 6-05 

Answer: �   The 900kips nominal is intended to be equal to an 
ultimate bearing capacity. 

 
�   PDA testing is required.  PDA testing of 3 piles (north, 

middle, and south) is acceptable.  PDA testing is intended 
to be incidental to the other piling items. 

 
  
  
Date: 
 

4/5/16 

Question #6: Can you verify the Conc. Class 4000 Substructure 
quantity...we calculate less than the bid item shows? 
 



Reference: Unanswered 
 

Answer: See addendum #1 the quantity was reduced 
  
  
Date: 4/5/16 
Question #7: On plan sheet S3, the dimension for Pier 1 footing width shows 

it at 11'-0", however, on plan sheet S5, it shows it as 12'-6". 
Which is correct? 
 

Reference: Plan Sheet S3 & S5 
 

Answer: The 12’-6” dimension on S5 is correct. 
  
  
Date: 4/6/16 

 
Question #8: The bid quantity for Structure Excavation Class A appear to 

include the excavation for the SEW Wall. The Special 
Provisions state that the excavation is to be included in the 
SEW Wall bid item. How is the excavation going to be paid 
for? 
 

Reference: SP Page 231, Section 6-13. 
 

Answer: Addendum 2 makes SEW wall excavation part of Structure 
Excavation Class A 

  
  
Date: 4/6/16 

 
Question #9: We are unable to download the addendum No. 1 cover sheet 

from the bxwa website. We were able to access the Addendum 
1 plans only. 
 

Reference: Unanswered 
 

Answer: Questioner resolved the issue 
  
  
Date: 4/7/2016 

 
Question #10: Bid Item 59 is listed on the proposal as 1747 SF. It appears from 

the special provision description and a take-off of the plans that 
it should be 1747 SY. Should we bid the item per the square foot 
as it shows on the proposal? 
 

Reference: Unanswered 



 
Answer: Addendum #2 changes the units to SY in the proposal form 
  
  
Date: 4/8/2016 

 
Question #11: Please verify the sales tax rule that applies to this project? 

 
Reference: 1-07.2 State Taxes 

 
Answer: We interpret the question to be asking if the standard 

specification section 1-07.2(1) applies? – yes  
  
Date:  
Question #12:  
Reference:  
Answer:  
  
 
Date:  
Question #13:  
Reference:  
Answer:  
  
 
 


